Virtuaalivaluutat ja niiden mahdollinen vaikutus taloustilanteeseen

Krypto

Virtuaalivaluutoista näkee nykyään puhuttavan koko ajan enemmän ja enemmän. Puhutaan myös siitä, kuinka ne tulevaisuudessa tulevat mahdollisesti vaikuttamaan talouteen. Harva on siltikään täysin selvillä siitä, mistä virtuaalivaluutoissa todellisuudessa on kysymys. Jotta voi ymmärtää virtuaalivaluuttojen mahdollista vaikutusta taloustilanteeseen, tulisi ensin ymmärtää, mistä niissä oikeastaan on kyse ja miten ne toimivat sekä mitä eri käsitteillä käytännössä tarkoitetaan.

Mitä virtuaalivaluutat ovat ja miten ne toimivat?

Virtuaalivaluutta, digitaalinen valuutta, kryptovaluutta ja bitcoin – mistä näissä oikein on kysymys? Virtuaalivaluutta, toiselta nimeltään digitaalinen valuutta, on määritelty uudessa rahanpesudirektiivissä. Virtuaalivaluutoille on yhtäläistä, että ne eivät ole keskuspankin tai viranomaisen liikkeeseen laskemia, niitä ei välttämättä ole kytketty lailliseksi maksuvälineeksi vahvistettuun valuuttaan, niillä ei ole samaa oikeudellista asemaa kuin valuutalla tai rahalla ja niitä voidaan varastoida, siirtää ja myydä sähköisesti. Virtuaalivaluutta on lohkoketjuteknologiaan perustuvaa digitaalista rahaa. Virtuaalisia valuuttoja ei ole mahdollista nähdä tai koskea, kuten perinteistä käteistä. Virtuaalivaluutan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, aivan samoin kuin esimerkiksi osakkeiden tai minkä tahansa muun hyödykkeen arvo määräytyy markkinataloudessa. Virtuaalivaluutat ovat riippumattomia perinteisestä pankkijärjestelmästä ja niiden ympärille on kehittynyt monenlaisia käyttötarkoituksia. Virtuaalivaluutta on siis luotu vaihdon välineeksi, siinä missä perinteinen käteinenkin. Erona on kuitenkin se, että virtuaalivaluutat eivät ole pankkien tai valtioiden omistuksessa. Virtuaalivaluutta ei myöskään ole sidoksissa käyttäjänsä henkilötietoihin ja sen kehittämisellä onkin pyritty turvallisempaan ja anonyymimpään rahaliikenteeseen.

Kryptovaluutalla tarkoitetaan salausalgoritmiikkaan perustuvaa virtuaalivaluuttaa. Kryptovaluutta rakentuu julkisille ja yksityisille avaimille, joilla siirretään arvoa henkilöltä toiselle ja jotka salataan ennen jokaista siirtoa. Bitcoin taas on yksi tunnetuimmista kryptovaluutoista, ja se on vaihdettavissa lailliseen maksuvälineeseen, kuten euroon. Virtuaalivaluutat ovat kehittyneet nykyiseen asemaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Todellinen laajempi läpimurto tapahtui vuonna 2017. Tuona vuonna ehkä tunnetuimman digitaalisen valuutan, bitcoinin kurssi kipusi ennennäkemättömiin lukemiin, mikä lisäsi kiinnostusta digitaalisia valuuttoja kohtaan entisestään myös tavallisten kuluttajien keskuudessa. Tästä saamastaan näkyvyydestä huolimatta virtuaalivaluutat ovat edelleen mysteeri valtaosalle ihmisistä. Bitcoinin ja monien muiden kryptovaluuttojen synnyn taustalta löytyy ajatus turvallisemman valuutan luomisesta: haluttiin luoda raha, jota pankit tai valtiot eivät voi hallita.

Tulevaisuudennäkymät – ovatko virtuaalivaluutat tulleet jäädäkseen?

Tilanteet muuttuvat nopeasti virtuaalivaluuttamarkkinoilla ja kurssien rajumpikin heilahtelu kuuluu asiaan. Esimerkiksi Bitcoinin menestystä vuonna 2017 tuskin osasi odottaa kukaan. Tuo nousukiito päättyi kuitenkin valuutan arvon laskuun vuoden 2018 alussa. Tällä hetkellä vaihtoehtoiset valuutat, kuten bitcoin, kiinnostavat yhä laajempaa ihmisjoukkoa ja erilaisten vaihtoehtojen määrä jatkaa varmasti nousuaan tulevaisuudessakin. Samalla myös käyttömahdollisuuksien voi odottaa monipuolistuvan entisestään. Uusia virtuaalivaluuttoja ilmestyy jatkuvasti, samalla kun vanhoja häviää. Virtuaalivaluuttojen uskotaan tulevaisuudessa helpottavan eri maksujen ja siirtojen tekoa niin paljon, että niiden uskotaan syrjäyttävän perinteiset vaihtoehdot, kuten luottokortit, joihin olemme tottuneet. Ainakin yhä useampi tulevaisuudentutkija tuntuu uskovan tähän. Perustelut pohjautuvat esimerkiksi virtuaalivaluuttojen helppokäyttöisyyteen ja lohkoketjuteknologiaan, joka mahdollistaa edulliset ja nopeat rahasiirrot. Virtuaalivaluutoilla on kuitenkin edelleen haasteita, jotka liittyvät hakkereihin, terrorismiin ja luottamuksen saavuttamiseen uskottavana ja käyttökelpoisena valuuttana. Monilla on myös edelleen ennakkoluuloja virtuaalivaluuttoja kohtaan, koska se on vielä monelle vieras valuutta ja tuntematon käsite. Luottamuspulaa aiheuttavat lisäksi virtuaalivaluuttojen suuret arvonmuutokset.

On hyvä muistaa, että lohkoketjuteknologiaa on pidetty internetin kaltaisena ihmeenä, joka tulee mullistamaan maailmaa ja joka on tullut jäädäkseen. Tästä voisi päätellä, että sitä kautta mitä ilmeisimmin myös virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Jo tällä hetkellä erilaiset kryptovaluutat ovat joissain paikoissa hyväksyttyjä maksuvälineitä ja odotetaan, että tämä määrä tulee kasvamaan, kun yhä useampi yritys hyväksyy erityisesti bitcoinien käytön maksuvälineenä. Tulevaisuudessa ostosten teko virtuaalivaluuttaa käyttäen siis mitä luultavimmin tulee vain yleistymään. Säännöllisin väliajoin pinnalle lisäksi pulpahtelee sellaisia uusia kryptovaluuttoja, joissa on potentiaalia perinteisen rahajärjestelmän ja pankkien haastamiseen. Vielä tällä hetkellä on hyvin vaikeaa arvioida virtuaalivaluuttojen vaikutusta talouteen, mutta lähes varmasti ne tulevat siihen vaikuttamaan, enemmän tai vähemmän. Vaikutus voi olla jopa hyvin suuri ja mullistava, mikäli virtuaalivaluutat todella pystyvät haastamaan nykyisen rahajärjestelmämme. On lisäksi hyvin vaikea arvioida, miten pian ja millaisella aikavälillä muutokset alkavat enenevissä määrin näkyä yritysten sekä tavallisten kuluttajien arjessa. Tämä jää nähtäväksi.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter

Lue lisää

Bloggaaja
Blogit

Kannattaako oman blogin perustaminen?

Kannattaako oman blogin perustaminen? Blogit ovat olleet keskuudessamme jo vuosikymmenen ajan. Siinä missä alussa niiden epäiltiin olevan ohimenevä ilmiö, on huomattu, että ne ovat tulleet