Mikä on VPN?

VPN tulee englanninkielen sanoista Virtual Private Network ja tarkoittaa suomenkielellä virtuaalista erillisverkkoa. Se on verkkoteknologia, joka luo suojatun verkkoyhteyden julkisen verkon tai yksityisen palveluntarjoajan omistaman verkon yli. VPN-yhteyden avulla internetin käyttäjä voi parantaa yksityisyyttään huomattavasti, sillä se salaa internet-yhteydessä olevan laitteen verkkoyhteyden muilta internetin käyttäjiltä. Salaus mahdollistaa yksityisen tietokoneenkäytön netissä kotona ja julkisissa tiloissa sekä estää samalla urkinnan että hakkerien hyökkäykset.

vpn-tausta

VPN-yhteyden hyödyt

Nettihakkerit ja tietoturva-aukot ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka vaarallisia ja petollisia julkisista verkoista on tullut tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Vaikka VPN-yhteys kehitettiin alunperin yritysten työntekijöiden käyttöön, jotta he kykenivät muodostamaan kotona tai kahvilassa työskennellessä etäyhteyden työpaikan verkkoon turvallisesti, nykyään VPN-yhteyksiä käytetään ensisijaisesti piilottamaan omaa verkkotoimintaa, tarjoamaan yksityisyyttä, kiertämään paikallisia tai hallituksen asettamia sensuureja työpaikoilla ja kouluissa sekä kotimaassa, välttymään hakkereilta julkisia WiFi-verkkoja käytettäessä sekä huijaamaan sivustoa luulemaan, että selailet sivustolla toisessa sijainnissa voidaksesi käyttää verkkosivuja, jotka on rajoitettu tiettyjen maiden tai alueiden asukkailta. Tällä sivulla on vertailu Suomen parhaat VPN-yhteydet.

Mihin VPN:ää voidaan käyttää?

Aivan kuten palomuuri suojaa tietokoneellasi olevia tietoja, VPN suojaa tietojasi verkossa. Vaikka VPN on laajaverkko, se tarjoaa saman suojan ja toiminnallisuuden kuin yksityisverkko. VPN-yhteydet voivat olla joko etäyhteyksiä, kuten tietokoneen yhdistäminen verkkoon tai kahden verkon yhdistäminen keskenään. Kun surffaat verkossa ilman VPN:ää, muodostat yhteyden Internet-palveluntarjoajasi palvelimeen, mikä puolestaan yhdistää sinut valitsemallesi verkkosivulle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki verkkoliikenteesi kulkee palveluntarjoajan palvelimien läpi, ja ne voivat seurata aktiviteettejasi. Yksi suosittu käyttökohde on myös saada USA:n Netflixin valikoima käyttöön VPN:n avulla, koska siellä on saatavilla paljon enemmän sarjoja ja elokuvia samalla kuukausimaksulla.

nainen-vpn

Kun taas selaat verkkoa VPN:n kautta, liikenteesi kulkee VPN-palvelimen läpi käyttäen salattua tunnelia. Tämä tarkoittaa sitä, että liikennettä ei voi seurata kukaan muu, kuin sinä ja VPN-palvelimesi. On siis tärkeää ymmärtää, että yksityisyyden ja anonymiteetin välillä on ero. VPN-yhteyden käyttäminen ei tee sinusta anonyymiä, sillä VPN-palveluntarjoajasi tietää kuka olet, ja voi tarkastella toimintaasi verkossa. Se tarjoaa kuitenkin yksityisyyttä Internet-palveluntarjoajalta, koululta tai työpaikalta tai jopa oman maan hallitukselta. Varmistaaksesi, että VPN-palveluntarjoajasi todella suojaa yksityisyytesi, on tärkeää valita palveluntarjoaja, joka ei tallenna käyttölokeja.

Jos VPN-palveluntarjoaja säilyttää käyttölokeja, viranomaiset voivat aina vaatia näitä tarkasteltavaksi, jolloin tietosi eivät enää ole yksityisiä. On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka palveluntarjoajasi lupaisikin olla säilyttämättä käyttölokeja, se voi kuitenkin edelleen tarkkailla verkkotoimintaasi tarvittaessa esimerkiksi teknisistä syistä pyrkiessään ratkaisemaan erilaisia ongelmia. Vaikka useimmat VPN-palveluntarjoajat lupaavat myös olla tarkkailematta reaaliaikaista toimintaasi, useimmissa valtioissa VPN-palveluntarjoaja voidaan laillisesti pakottaa tallentamaan yksittäisten käyttäjien käyttölokeja kertomatta tästä kyseiselle käyttäjälle. Jos et kuitenkaan ole pakenemassa viranomaisilta laittomasta verkkotoiminnasta johtuen, sinulla ei todennäköisesti ole mitään syytä huoleen.

Sen lisäksi, että VPN-palveluntarjoaja ei tallenna käyttötietoja niin valitsemisen lisäksi on tärkeää varmistaa, että valitsemasi palveluntarjoaja käyttää jaettuja IP-osoitetta, mikä tarkoittaa että sama IP-osoite annetaan useille eri käyttäjille. Tämä tekee verkkotoimintasi yhdistämisestä juuri sinuun erityisen haastavaa kolmansille osapuolille.

VPN yhteys idea

VPN mobiililaitteilla

Vaikka VPN:t ovat täysin yhteensopivia sekä applen – että Androidin puhelimien käyttöjärjestelmän kanssa, ja suojaavat sinua täydellisesti käyttäessäsi sivustoja P2P-latauksiin, puhelimeesi asentamasi sovellukset voivat käyttää kaikkia tietoja IP-osoitetta lukuun ottamatta. Näin ne voivat myös päästä käsiksi verkkotoimintaasi. Sovellukset voivat käyttää GPS-sijaintiasi, yhteystietojasi, sovelluskaupan käyttäjätunnustasi jne. Tämän jälkeen sovellukset voivat lähettää kootut tiedot pääyhtiöilleen kiertäen tehokkaasti VPN:si.

Tästä syystä voidaksesi nauttia kaikista VPN-palvelusi tarjoamista hyödyistä mobiililaitetta käyttäessäsi, on tärkeää käyttää sivustoja niiden verkkosivujen tai alustojen kautta hyvän yksityisyyden turvaavalla avoimen lähdekoodin selaimella, kuten Firefox, eikä koskaan palveluiden omien sovellusten kautta.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter

Lue lisää

Bloggaaja
Blogit

Kannattaako oman blogin perustaminen?

Kannattaako oman blogin perustaminen? Blogit ovat olleet keskuudessamme jo vuosikymmenen ajan. Siinä missä alussa niiden epäiltiin olevan ohimenevä ilmiö, on huomattu, että ne ovat tulleet