Mistä keikkatyöläisiä yrityksellesi?

Työntekijä

Monilla yrityksillä on sekä kiireisiä että hieman rauhallisempia aikoja. Kiireisiä aikoja kutsutaan yrityksen sesonkiajoiksi. Kattoremonttifirmojen sesonki on kesällä, vaikka katon voi monissa tapauksissa uusia myös keskellä kesää. Silti vain noin 30 % kattosaneerauksista tehdään talvella, joten kattoasentajat paiskivat täyttä päivää koko kesän. Lumityöntekijöiden sesonki on joulu-maaliskuussa. Puutarhoilla aletaan huhkia samoihin aikoihin, jotta chilit, petuniat ja pensasmustikat olisivat valmiita toukokuussa alkavaan myyntisesonkiin. Joulupukin sesonki on kaikista lyhin. Joulupukki tekee keikkaa vain yhtenä päivänä vuodessa. 

Joulupukki voi tarvita apulaisia aivan samaan tapaan kuin kattofirma, lumenauraaja tai puutarha. Jos yrityksen lisätyövoiman tarve on vain satunnaista, ei kannata palkata kokoaikaista työntekijää (2000 euron kuukausipalkka tarkoittaa yritykselle yli 2600 euron kuluerää joka kuukausi). Keikkatyöntekijä on hän, joka tulee paikalle silloin, kun lisätyövoimaa tarvitaan, ja jolle ei juokse palkkaa silloin, kun tilauksia ei tule. Keikkatyöntekijä heittää tunnin, päivän, viikon tai vaikka parin kuukauden keikan, kuittaa palkkion lomakorvauksineen ja poistuu näköpiiristä – joustavaa ja kustannustehokasta.

Miten löytää keikkatyöntekijä?

Joillain firmoilla on omat keikkatyöntekijänsä. Yrittäjällä tai henkilöstöpäälliköllä on lista nimiä, joilla soittaa lisätyövoimaa tarvittaessa. Henkilöt voivat olla vakituisten työntekijöiden lapsia, entisiä työntekijöitä tai harjoittelijoita tai muuta kautta tutuiksi tulleita henkilöitä. Jos listaa ei ole, pitää nimien kerääminen aloittaa tyhjästä.

Keikkatyöntekijöitä voi etsiä työpaikkailmoituksilla samaan tapaan kuin vakkarityöntekijöitäkin, mutta työttömät työhakijat, jotka ilmoituksia selaavat, hakevat yleensä ensisijaisesti vakituisia ja kokoaikaisia duuneja. Hyvällä tuurilla yritys kuitenkin tavoittaa jonkun opiskelijan, kotiäidin, eläkeläisen tai esimerkiksi kakkosduunin tarpeessa olevan henkilön, jota kiinnostaa heittää keikka silloin tällöin tai sitoutua sesonkityöntekijäksi seuraaviksi kuukausiksi.

Sähköasentaja

Työpaikkailmoituksen laatiminen ja sen jakaminen somessa, hakemusten läpikäyminen, puheluihin vastaaminen, haastattelujen sopiminen ja soveltuvuustestien tekeminen vievät aikaa. Tuona aikana yrittäjän omat työt jäävät taka-alalle, ja jos hommat seisovat, laskutuskin viivästyy. Ajatus katkeaa ja flow kaikkoaa, jos puhelin soi koko ajan keskeyttäen normaalin työnteon. 

Rekrytointiprosessi on myös stressaava. Miten osata valita oikea työntekijä? Mitä jos valinta menee metsään? Miten kertoa innokkaille hakijoille, että ”valintamme ei tällä kertaa kohdistunut teihin”? Pelkkä ajatus keikkatyövoiman etsimisen aiheuttamasta ajan tarpeesta saattaa ahdistaa niin paljon, että keikkalaiset jäävät palkkaamatta, ja sesongista on selvittävä omin voimin – tai myymällä eioota, mikä saattaa karkottaa asiakkaita. 

Keikkatyöntekijä helposti ja nopeasti

Ratkaisu keikkatyöntekijöiden tarpeeseen löytyy henkilöstövuokrausfirmasta, millainen on esimerkiksi Staffmill. Henkilöstöpalvelu hoitaa uuden henkilöstön tarjoamisen avaimet käteen -pakettina, eli yritys saa lukuisten hakijoiden joukosta parhaimmaksi osoittautuneen työntekijän (tai useamman) oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Kun työt on tehty, henkilöstöpalvelu hoitaa palkanmaksun ja etsii keikkalaiselle uuden työpaikan.

Henkilöstöpalvelu hoitaa siis työpaikkailmoituksen laatimisen ja mainostamisen, hakemusten läpikäymisen, soveltuvuustestien ja haastattelujen hoitamisen sekä mahdollisten lupakorttien hankkimisen. Kun sopiva työntekijä on löytynyt, tekee henkilöstöpalvelu hänen kanssaan sopimuksen. Jatkossa henkilöstöpalvelu vuokraa työntekijää asiakasyritykselle, esimerkiksi puutarhalle. Puutarha maksaa vain niistä tunneista (usein minuutin tarkkuudella), mitkä työntekijä on heille tehnyt töitä. Jos työntekijä sairastuu, hoitaa henkilöstöpalvelu hänen tilalleen uuden. Näin toimitaan myös silloin, jos vuokratyöntekijä ei jostain syystä täytäkään yrityksen tarpeita ja vaatimuksia. Asiakasyritys saa uuden työntekijän ilman lisäkustannuksia. 

Keikkatyöntekijöitä voi tilata kerralla useammankin. Esimerkiksi ruokakaupassa kannattaa varautua joulusesonkiin ja vakituisten työntekijöiden kesälomiin ehkä jopa parillakymmenellä keikkatyöntekijällä. Sen sijaan, että palkkaisi henkilöt omille listoilleen, säästää paljon aikaa ja vaivaa tilaamalla nuo 15–20 työntekijää henkilöstöpalvelulta. Jos joukossa on helmiä, voi neuvotella heidän ”lunastamisestaan” omille palkkalistoilleen – tai muistaa pyytää henkilöstöpalvelulta kiireavuksi juuri heitä aina jatkossakin. 

Onko vuokratyöntekijöiden käyttö väärin?

Aina välillä tuodaan esille se, että vuokratyöntekijöiden käyttäminen on väärin sekä heitä että vuokratyöntekijöitä kohtaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yrityksen on optimoitava kulunsa voidakseen pyöriä ja tarjota työpaikkoja vakituiselle henkilökunnalle jatkossakin. 

Monet vuokratyöntekijät ovat vuokratyöntekijöitä omasta halustaan. Opiskelijat, downshiftaajat, reppureissaajat ja esimerkiksi osa-aikatöitä tekevät eläkeläiset eivät edes haluaisi ottaa kokopäiväistä vakiduunia vastaan, koska heidän prioriteettinsa ovat muualla. Vuokratöiden satunnainen tekeminen on myös monelle pitkäaikaistyöttömälle tapa saada hieman ekstraa työttömyystuen kylkeen. Myös kotiäidit haluavat välillä saada vaihtelua ja lisäansioita keikkatöitä tekemällä

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter

Lue lisää

Bloggaaja
Blogit

Kannattaako oman blogin perustaminen?

Kannattaako oman blogin perustaminen? Blogit ovat olleet keskuudessamme jo vuosikymmenen ajan. Siinä missä alussa niiden epäiltiin olevan ohimenevä ilmiö, on huomattu, että ne ovat tulleet