Kuinka aloittavan pienyrittäjän kirjanpito hoidetaan?

Laskin

Kirjanpidon hoitaminen on vain harvan pienyrittäjän mielestä kivaa hommaa. Isommissa yrityksissä kirjanpito viekin jo niin paljon aikaa, että yrittäjä tuskin ehtii tehdä sitä itse. Isommissa yrityksissä kirjanpito on erityisen kirjanpitäjän tai kirjanpitotiimin vastuulla – tai sitten se on ulkoistettu jollekin tilitoimistolle.

Aloitteleva toiminimiyrittäjä voi hoitaa kirjanpitonsa itse. Yksinkertaisimmillaan kirjanpito tarkoittaa menojen ja tulojen merkitsemistä ruutupaperille – tai Excel-taulukkoon. Paperille tai taulukkoon merkitään myös verot ja korot, sekä palveluiden ja tavaroiden oma käyttö.

Yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito?

Kirjanpito on laissa määrättyä puuhaa. Sitä ei saa jättää tekemättä, eikä sitä saa hoitaa puolihuolimattomasti. Mahdollisista virheistä voi seurata kovia rangaistuksia.

Toiminimiyritykselle riittää niin sanottu yhdenkertainen kirjanpito, minkä pitäminen on melko simppeliä. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa samaa kuin maksuperusteinen kirjanpito, jolloin ostot ja myynnit kirjataan ylös sitä mukaa, kun raha vaihtaa omistajaa.

Kommandiittiyhtiöiden ja osakeyhtiöiden tulee pitää kahdenkertaista kirjanpitoa, ja sen hoitaminen menee jo niin mutkikkaaksi, että aloittavan pienyrittäjän kannattaa jättää työ tilitoimistolle. Kahdenkertainen kirjanpito tarkoittaa suoriteperusteista kirjanpitoa. Silloin kaikista liiketapahtumista kirjataan ylös sekä rahan lähde että sen käyttö. Kirjaukset on siis tehtävä vähintään kahdelle tilille, ja kirjauksista on näyttävä sekä rahan liikuttamisen syy että siihen käytetty tili. Kuulostaa monimutkaiselta ja vaikeaselkoiselta, ja sitä se myös on – paitsi jos on kirjanpitoalan ammattilainen. 

Tilitoimisto hoitaa kirjanpitourakan, kuten arvonlisäveroilmoitusten täyttämisen, tottuneesti ja luotettavasti myös jatkossa. Tilitoimiston lasku on verovähennyskelpoinen siinä kuin kaikki muutkin ostolaskut. Asiantunteva tilitoimisto osaa neuvoa erilaisissa kirjanpitoon liittyvissä kysymyksissä, kuten yrityksen verovähennyksissä. Tilitoimiston avulla teet poistot, arvonlisäverohuojennukset, korkovähennykset ja muut verovähennykset sujuvasti, ja voit säästää roppakaupalla rahaa. Tilitoimisto osaa kertoa verovähennyksistä, joista et ehkä ole vielä kuullutkaan. 

Myös aikaa säästyy. Sinulta voisi mennä vuosia kirjanpitoon liittyvien asioiden opetteluun, ja jokainen tunti kuittien parissa olisi pois omasta työajastasi. Aloittavan pienyrittäjän kannattaa keskittyä myyntiin, markkinointiin ja asiakaspalveluun, ei kuittien ja Verohallinnon ohjeiden tavaamiseen.

Nykypäivän kirjanpito on sähköistä

Tänä päivänä vain harva tilitoimisto vaatii asiakkailtaan kuitteja ja muita tositteita paperisina. Lähes kaiken voi hoitaa sähköisesti, joten myös kuitit voi toimittaa älypuhelimen tai pöytätietokoneen avulla. Paperin säästäminen säästää myös luontoa, ja jos asiakas sekä tilitoimisto käyttävät ekosähköä, on sähköinen kirjanpito varsin ympäristöystävällistäkin. 

Säästät myös rahaa, kun kirjanpitäjältäsi ei mene aikaa paperisten tositteiden manuaaliseen käsittelyyn ja tallennukseen. Samalla vähenee virheiden määrä, ja kaikki tarvitsemasi tositteet löytyvät sähköisestä arkistosta helposti. Kannattaa siis valita sähköistä kirjanpitoa tarjoava tilitoimisto. Tilitoimiston kirjanpitäjät voivat neuvoa sinua verkkolaskutuksen ja yksinkertaisten taloushallinto-ohjelmien käyttämisessä, sekä muissa aloittavan pienyrittäjän kirjanpitoon, palkanlaskentaan ja esimerkiksi laskutukseen liittyvissä kysymyksissä. Parasta palvelua saat valitessasi tilitoimiston, jolla on kokemusta sinun yrityksesi toimialasta ja vastaavanlaisten yritysten kirjanpidon hoitamisesta. 

Sinun vastuusi kirjanpidon hoitamisessa

Nainen kirjoittaa paperilla

Kun tilitoimistosi on esimerkiksi moderni Nooga, sähköinen kirjanpito helpottaa yrittäjän elämääsi merkittävästi. Et silti voi sysätä koko vastuuta kirjanpidosta tilitoimistollesi. Tilitoimiston kirjapitäjän tai kirjanpitäjien työtä helpottaa se, että toimitat kaikki materiaalit ajallaan, ja että pidät kirjanpitopuolen kartalla tulevista investoinneistasi ja muista yritystoimintasi muutoksista. 

Jos toimitat kirjanpitomateriaalit eli kuitit ja muut tositteet paperisina, toimita ne järjestyksessä, äläkä unohda tulostaa tai kopioida yhtään paperia. Jos toimitat ryppyisiä, epäjärjestyksessä olevia ja puutteellisia tositteita, saattaa kirjanpidon hinta nousta. Sähköinen kirjanpito pesee vanhanaikaisen paperien pyörittelemisen tässäkin, sillä sähköisen ohjelman tai sovelluksen kautta oikeat tositteet menevät aina oikeaan paikkaan ja oikeassa muodossa. Paperikuittien skannaamiseen kuluu aikaa, mutta onneksi tämän vaiheen voi ohittaa ottamalla kuitista valokuvan älypuhelimella, ja lähettämällä sen parilla klikkauksella suoraan kirjanpitäjällesi! Myös matkalaskut voi hoitaa älypuhelimessa olevalla sovelluksella, ja kaikki verovähennykset tulevat tehtyä täysimääräisinä. 

Itsesi ja yrityksesi kannalta on hyvä, jos ymmärrät kirjanpidon termejä, ja pystyt tulkitsemaan raportteja ja tilinpäätöksiä. Kirjanpitäjäsi vastaa kyllä kysymyksiisi, mutta kannattaa säästää hänen aikaansa ja ottaa termit haltuun kirjojen tai verkko-oppaiden avulla. Vuorovaikutus kirjanpitäjän ja Verohallinnon kanssa sujuu paremmin, kun puhutte ”samaa kieltä”. Tämän ansiosta hyödyt paremmin myös kirjanpitäjän antamasta neuvonnasta, ja osaat kysyä parempia lisäkysymyksiä!

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter

Lue lisää

Bloggaaja
Blogit

Kannattaako oman blogin perustaminen?

Kannattaako oman blogin perustaminen? Blogit ovat olleet keskuudessamme jo vuosikymmenen ajan. Siinä missä alussa niiden epäiltiin olevan ohimenevä ilmiö, on huomattu, että ne ovat tulleet